Ačkoliv jsou celkem běžně dostupné po celý rok, tak si přiznejme, že čerstvě utržené ze záhonku jsou zkrátka chutnější, než ty které dovážíme. Také proto se na ně tolik těšíme a plánujeme si samosběr na farmách či plantážích. Poté už máme jasné plány, co všechno budeme vařit a péct a jak si zkrátka tuto pochoutku užijeme, protože přece jenom tu dlouho nebude. Ledaže bychom si koupili sušené jahody mrazem, které jsou zpracovány za velmi přísných podmínek, a ovoce je skutečně též velmi chutné a především jsou v něm zachovány všechny prospěšné látky pro tělo.

jahody na záhoně

Jahody jsou hotový poklad

Můžeme je využít nejen v kuchyni, ale i k přímé konzumaci. Díky tomu do těla dodáme skutečně řadu vitamínů a minerálů, ale i například kyselinu ellagovou, která hraje velmi důležitou roli v prevenci rakoviny. Pyšní se dále přítomností manganu, který ovlivňuje kvalitu vlasů, zdravou pokožku a také posiluje nervovou soustavu. Nechybí zde vápník, hořčík, zinek či draslík, co jsou velmi důležité látky. A díky tomu, že jsou šťavnaté, tak jsou vlastně zdrojem tekutin. Necelých 90 % tvoří voda.

jahoda

Mají vliv na zdraví

Předně skutečně výrazně posilují imunitní systém, což je pro nás velmi důležité, jelikož snadněji poté bojujeme proti chorobám. Dále pomáhají srdíčku a cévám, aby dobře fungovaly. Kdo zkusil bolesti při zánětu žlučníku, tak to rozhodně nemá v plánu opakovat. Jahody navíc bojují proti vzniku žlučníkových, ale i ledvinových kamenů, které také nejsou žádnou procházkou. Díky tomu, že i když se jedná o ovoce, tak obsahují skutečně málo přírodního cukru, tak je mohou konzumovat i diabetici nebo jednoduše se dají zařadit do redukční diety. A to platí i pro sušené jahody, protože nejsou nijak přislazovány a díky sušení mrazem jsou zachovány všechny jejich hodnoty jako u čerstvě natrhaných. V podstatě se dají také podobným způsobem využít k vaření, pečení či jen zdravému mlsání.